6 tipů pro správné používání čističky vzduchu

6 tipů pro správné používání čističky vzduchu

Získejte ze své čističky vzduchu maximum

Pořídili jste si čističku vzduchu, nebo teprve uvažujete o jejím nákupu? Připravili jsme pro vás několik zajímavých tipů, díky kterým budete čističku vzduchu využívat co nejefektivněji.

1. Správné umístění čističky je základ

Pro správné fungování čističky je důležité, aby bylo dosaženo optimální cirkulace vzduchu v místnosti. Čističku umístěte alespoň 20 cm od stěny nebo nábytku, aby nebylo bráněno nasávání vzduchu. Mějte na paměti, že čistička vzduchu funguje téměř výhradně v místnosti, v které je umístěna. Aby bylo čištění vzduchu co nejefektivnější, během provozu uzavřete všechna dveře a okna v místnosti. V případě potřeby můžete čističku přenášet mezi místnostmi a čistit vzduch tam, kde zrovna potřebujete.

2. Nechte čističku vzduchu zapnutou

Znečištění vzduchu v interiéru se může rychle měnit. Koncentraci nečistot ovlivňuje prosté otevření dveří nebo oken, stejně jako pohyb osob nebo zvířat v místnosti. Usazený prach a další nečistoty jsou tak snadno zvířeny do vzduchu a můžou dráždit dýchací cesty alergika. V případě, že je čistička vzduchu vypnutá, nedojde k odstranění těchto nečistot. Pokud necháte čističku zapnutou, výrazně zlepšíte kvalitu vzduchu v interiéru a případné spouštěče alergií budou rychleji odstraněny.


Čističky vzduchu Winix jsou opatřeny automatickým režimem, který zajistí, že přístroj se přepne na vyšší výkon pouze v případě, že koncentrace nečistot v místnosti vzroste nad nezdravou úroveň. Prachový senzor, který detekuje prachové částice nebo jiné nečistoty ve vzduchu, automaticky přizpůsobuje výkon čištění. Díky tomu je při celodenním provozu zajištěn maximálně úsporný a tichý provoz čističky.

3. Vezměte v úvahu provozní hlučnost čističky

Jste lehký spáč a nechcete, aby vás čistička během spánku rušila? Vyberte si čističku vzduchu s režimem spánku. Ve spánkovém režimu se čistička vzduchu přepne na nižší výkon a ztlumí se i světla na ovládacím panelu. Pokud je čistička vybavena světelným senzorem, po setmění se přepne do spánkového režimu automaticky.

4. Větrání je v pořádku, ale nepřehánějte to

I když je čistička vzduchu v provozu, je důležité v místnosti větrat, aby se zvýšilo množství kyslíku. Pokud však větráme příliš často, může mít čistička problém odstranit všechny nečistoty, které do místnosti pronikají z venkovního prostředí. Proto doporučujeme vždy v místnosti nárazově vyvětrat a posléze uzavřít všechna okna a dveře a zapnout čističku. Nárazové větrání opakujeme po několika hodinách.

5. Nezapomeňte, že předfiltr je nutné pravidelně čistit

Předfiltr zajišťuje, že se velké částice ve vzduchu nedostanou k ostatním filtrům a rychleji se tak zašpiní. Pokud je tento filtr hodně zanesený, čistička vzduchu nebude fungovat optimálně. Proto doporučujeme předfiltr čistit jednou týdně pomocí navlhčeného hadříku nebo vysavače. Po omytí je důležité filtr před umístěním do čističky pořádně vysušit.

6. Důležitá je také pravidelná výměna filtrů

Filtry jsou nejdůležitější součástí čističky a jsou nepostradatelné pro správné čištění vzduchu. Průměrná životnost filtrů je jeden rok v závislosti na množství nečistot, se kterými se čistička vzduchu musí vypořádat. Na výměnu filtru vás včas upozorní LED indikátor na ovládacím panelu.