Jak ve 4 krocích vybrat správnou čističku vzduchu


Chcete si pořídit čističku vzduchu, ale nevíte, jaká bude pro vás ta pravá? Provedeme vás srozumitelně čtyřmi klíčovými kroky pro výběr ideální čističky. Jaký vybrat výkon s ohledem na účel a velikost místnosti. Co je nezbytné pro účinnou filtraci a jaké funkce přináší příjemný uživatelský komfort. Zaměříme se i na údržbu a nutnost výměny filtrů a provozní náklady.

1. Začněte u velikosti místnosti

Při výběru si nejdříve změřte velikost místnosti, pro kterou je čistička vzduchu určena. Každá čistička má vlastní filtrační výkon, který odpovídá konkrétní velikosti místnosti tak, aby optimálně plnila svoji funkci. Je třeba si také ujasnit, jakou intenzitu čištění budete potřebovat. Jste-li alergik, doporučuje se 4,5x pročištění veškerého vzduchu v místnosti během jedné hodiny, aby byla účinná pomoc co nejrychlejší. Pro obvyklé čištění vzduchu u zdravých lidí stačí v průměru 2x pročištění během hodiny.


Např. Má-li čistička vzduchu Zero výkon 390 m3/h., pak při běžné výšce stropu 2,5 m bude vycházet plocha místnosti
pro alergika: 390 ÷ 2,5 ÷ 4,5 = 35 m2
pro běžnou prevenci:
390 ÷ 2,5 ÷ 2 = 78 m2

Winix aktuálně nabízí 4 modely, které jsou výkonově vhodné od malých místností až po velké kanceláře.

2. Nejdůležitější je vždy kvalita čištění

Zárukou čistého a zdravého vzduchu jsou několika úrovňové systémy s kvalitními filtry, kombinované s dalšími technologiemi, jako např. plasmová ionizace PlasmaWave®, která aktivně dezinfikuje vzduch v místnosti nezávisle na filtraci čističky. Tato kombinace se osvědčila jako nejspolehlivější řešení, které s 99,97% účinností odstraňuje ze vzduchu alergeny, pevné částice, těkavé chemické látky, pachy, kouř, bakterie a viry. Winix nabízí 3 úrovně čištění + plazmovou ionizaci PlasmaWave® u všech svých modelů čističek jako standard.

3. Komfort a design znamená vždy NĚCO navíc

Na čističku, která vás rozmazlí inteligentními funkcemi s automatickým režimem, si snadno zvyknete. Nebude vás obtěžovat složitým ovládáním, rušit váš interiér neladným tvarem nebo pronikavou barvou. Pohodlí vám zajistí ovládání prostřednictvím dotykového panelu. Velmi příjemnou vlastností je také nízká hlučnost, kterou oceníte zejména v noci. S Winix získáte veškerý komfort, co lze od čističky vzduchu očekávat, a to není řeč o designu, za který výrobce získal prestižní ocenění Red Dot Design Award.

4. Nezapomínejte na údržbu a náklady na provoz

Řada spotřebitelů na údržbu často zapomíná, přitom zanedbanou údržbou se snižuje účinnost čištění u jakékoliv čističky na trhu. Winix proto nabízí čističky, které se automaticky přihlásí k výměně filtrů po uplynutí jejich životnosti závislé na kombinaci výkonu a době provozu. Měníte tedy pouze filtry, které již opravdu dosloužily. Navíc velmi pohodlně, protože jsou často součástí jen jedné kazety. Dalším nezanedbatelným faktorem snižujícím náklady je spotřeba elektrické energie. U Winix získáte pouze velmi úsporné elektrické spotřebiče s certifikací Energy Star.